Se schimbă aceste pensii din rădăcini, s-a găsit soluția finală. Vestea de la Guvern pentru pensionarii români

de: Alexandru Puiu
14 09. 2023

După lupte seculare legate de reforma sistemului de pensii din România, se pare că, în sfârșit, autoritățile au găsit niște soluții pentru schimbări substanțiale, mai ales în ceea ce-i privește pe ”speciali”.

În ultimii câțiva ani, mai multe tentative legate de desființarea sau reducerea pensiilor speciale au căzut testul constituționalității la Curtea Constituțională a României. Nu a ajutat nici faptul că cei care votează în CCR sunt în marea lor majoritatea beneficiari de pensii speciale. Chiar și așa, se pare că s-a găsit totuși metoda ca pensiile de serviciu să fie eliminate.

Ce se întâmplă cu pensiile speciale, ale magistraților și militarilor

Citând surse de la Guvern, Știripesurse a detaliat soluția găsită în coaliție pentru eliminarea pensiilor speciale din România din rândul magistraților și militarilor. Aceasta din urmă are șanse mari să fie și implementată la scară largă, având în vedere că a fost deja prezentată la Bruxelles și a primit OK-ul Comisiei Europene.

Soluția legată de pensiile de serviciu implică supraimpozitarea cu 20% a părții de necontributivitate din toate pensiile speciale. Aceasta este formula care se va aplica pensiilor de care se bucură în prezent militarii, procurorii și judecătorii. În funcție de modul în care vor merge și în continuare negocierile cu oficialii europenii, particularitățile reformelor din noua lege a pensiilor vor fi prezentate publicului larg.

În ceea ce privește celelalte schimbări aflate pe listă, se dorește creșterea vârstei de pensionare la 60 de ani într-un mod treptate pentru ”speciali”, până în 2035. Procurorii și judecătorii vor rămâne cu aceleași pensii până în 2028. Până în 2043 se dorește trecerea integrală la pensii pe bază de contributivitate. Nu în ultimul rând, se va aplica un impozit de 20% peste orice valoare care depășește salariul mediu pe economie. Digitalizarea tuturor dosarelor și implementarea unei noi formule de calcul este și aceasta pe listă. În orice caz, așteptăm anunțul oficial de la Guvern.